СподелиОще незатихнал скандалът“ с изтеглянето на  стихотворението Аз съм българче“

...
СподелиОще незатихнал скандалът“ с изтеглянето на  стихотворението Аз съм българче“
Коментари Харесай

Как дете с жълто-син анцуг стана обект на политическа пропаганда, обиди и патриотарски вопли

Сподели
Още незатихнал „ абсурдът “ с изтеглянето на  стихотворението „ Аз съм българче “ от учебниците и този, че персоналните данни на всички български деца са продадени на непозната компания с продажбата на „ Школо “, към този момент се завихри нов.

„ Бдителни “ жители видяха, че на корицата на изданието със стихове от Вазов на издателство „ Хермес “ е изобразено момче, развяващо българския трикольор, само че е облечено в облекла в жълто  синьо – цветовете на украинското знаме.

Това отприщи патриотична вълна от отвращение, отправяне на обиди към издателите и апели за протест на продукцията на това издание – за какво на корицата е изобразено украинското знаме.

Всъщност се оказа, че „ украинската агитация “ на корицата на книгата е от 2002 година и създателят на рисунката в действителност е употребявал като концепция това, че синът му по това време е носил точно подобен спортен екип.

От издателството незабавно реагираха на обявата на столична медия.

Във връзка с излязлата в Pik.bg спекулативна информация за книгата „ Аз съм българче “ от Иван Вазов, изрично заявяваме, че внушенията в публикацията са манипулативни и неистинен. Корицата на книгата и художественото й оформление са правени през 2002 година, а книгата се продава към този момент 22 години с това оформление. Всеки опит за обвързването им с сегашни политически събития е неудобен, се показва в позицията.

Бдителна гражданка вижда, че първото издание на книгата демонстрира детето в бели облекла, само че в коментираното ново издание цветовете към този момент са заменени.

„ Не знам какво написа в Пик (не чета клюки), само че една бърза инспекция в „ Книжен пазар “ демонстрира, че лъжете. На корицата на изданието от 2002 година има момче с бяла блуза и калпаче с лъвче; а това с двуцветната блуза се появява през 2006 година Не знам кой е създателят на корицата (подобни двуцветни блузи в никакъв случай и на никое място не са били на мода), само че не може да му се отхвърли, че е бил предвидлив “, написа потребителят Милена Симеонова.

На това дава отговор самия художник на корицата.

„ Уважаема г-жо Симеонова, написа ви създателят на тази корица, като и на тази от първото издание на ИК Хермес. Първата корица на книгата е от 2002 г, а тази корица е от 2006. На първата – момчето е блуза в бяло и синьо. На корицата от 2006 година е в жълто и синьо (единият ми наследник имаше подобен спортен екип като малък). Никакви политически подмятания не е имало в тези години. Ако в този момент излезе в бяло и алено, евентуално ще бъда упрекнат в прополски благосклонности. Не мога да предвидя какво ще стане на следващия ден и кой цвят ще е неверният. Нека не трансформираме всичко в политика “, написа създателят на рисунката Борис Стоилов.

Въпреки обясненията от издателството в мненията под обявата на „ Хермес “ има апели за протест на изданието и апел за евакуиране на книгата, както и за промяна на корицата.

Някои от мненията под обявата са меко казано обидни.

Павлина Джарова пък „ цитира една другарка “ и декларира, че сходно „ цветосъчетание “ е „ разединяващо “.
Ще изтъквам една другарка: „ … толкоз ни е отвратило плонжирането пред Брюксел и НАТО, че една картинка стига да провокира гнева на българите, които веят роден трибагреник, а не непознат синьо-жълт байрак. Пред столичната община нали още стои окраинското знаме!
Е, по какъв начин няма да ни вбесява това разединяващо цветосъчетание, та даже да е отпреди Христа… “!
Така че, кое е вярното, когато като издтелство – съобразихте се с реалиите и останахте политкоректни или не се съобразихте с реалиите и отново останахте политкоректни? Не че не знаем по отношение на кого!
Под мненията отношение е взела и психологът Цветеслава Гълъбова:
Не имах вяра и ревизирах на уеб страницата на издателство „ Хермес “.Възмутена съм и мноооого гневна. „ Аз съм българче “ с непознато знаме на корицата. Колко би трябвало да си противен, с цел да го направиш, да опетниш името и творчеството на Патриарха, който е образец за РОДОЛЮБИЕ. Аз да, забравих, че е и русофил и това е методът да му се изхрачат някакви незнайници и случайници в лицето.Жалки и противни сте, неуважаеми редактори или там каквито сте в издателството хермес. Дали да не се прекръстите на херпес. За съзвучие и зостер.Правите гневна агитация, освен това с произведение, което е едно от първите за детската публика. Това прави мерзкото ви действие още по-гнусно и долно.Херм/пес, отваряте прозореца на овертон, само че ще ви отвее вятъра. Не, не вятъра на смяната, тъй като видяхме той какво ни довя. Ще ви отвее вятърът на гнева български. Не разчитайте на търпението на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. Защото най-търпеливите с гнева си, когато избухне, трансформират хода на историята!!!И отново ще повторя – Той ви гледа и помни!
Друг коментатор пък разгласява фотография с флага на съветските военновъздушни сили, който е с цветовете на украинското знаме. Друг пък разгласява логото на Икеа, което е със същите цветове.

Коментар по тематиката направи и Радослав Бимбалов.
Авторитетно българско издателство бива насила да влиза в пояснителен режим за какво един художник преди 22 години е нарисувал жълто-син пуловер на детенце с българско знаме в ръце.
Причината – известен жълт (без синьо) уебсайт квичи, че сме майкопродавци. Веднага, по правилник, цяла армия от истинотрошачи предвожда замъглената от ненавист, проядена от агитационен рашизъм група в гневна борба срещу…
…срещу какво?
Знаете ли към този момент против какво скачате, оглупели, морално осакатени индивиди?
Щеше да е смешно, в действителност щеше.
Само че е ужасно.


За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР